Vulcana-Băi,
REGINA
APELOR

IODURATE

În calitatea mea de gazdă, prilej de satisfacție pentru mine, dă-mi voie să mă prezint: mă numesc Vulcana-Băi și, potrivit organizării administrativ-teritoriale a României, sunt comună a județului Dâmbovița.

Sunt compusă din trei sate: Vulcana-Băi, unde am reședința, Nicolaești și Vulcana de Sus, având o suprafață de 28,15 km², fiind a șaptezeci și una, la acest indicator, în cadrul județului din care fac parte, din cele 89 de comune și de orașe, precum și o populație de 3.052 de locuitori, la Recensământul populației și al locuințelor din 2011.

În izvoarele scrise figurez, ca o primă atestare documentară, în Cartea domnească dată de voievodul Radu Șerban la data de 20 ianuarie 1604, dar, cu certitudine, primul stăpân al meu, cu care mă mândresc, a fost Vlad Țepeș, cumpărându-mă, mai mult ca sigur, în vremea primei sale domnii, adică între anii 1456 și 1462 și, apoi, dăruindu-mă surorii sale Alexandra, drept pentru care prin lucrarea monografică din 2014 „Vulcana-Băi ...”, 1456 este consacrat ca anul de referință de la care începem să numărăm anii existenței mele.

Nu sunt singură, căci am ca vecini orașele Pucioasa și Fieni, cât și comunele Moțăieni, Râu-Alb, Pietrari, Voinești, Vulcana-Pandele și Brănești, situându-mă la 18 km de municipiul Târgoviște, reședința județului Dâmbovița.

Deși exist de acum 500 și mai bine de ani, apropiindu-mă de 600, întineresc prin fiecare dintre cei ce-mi clădesc țarina și mă fac mai cunoscută prin fiecare dintre voi, cei ce-mi călcați hotarul.

Pentru tine și altora asemeni ție, cu multă considerație,

COMUNA VULCANA-BĂI!

poza4 (1)
banner_bg (1)
0 1456

DE AICI NUMĂRĂM
ANII EXISTENȚEI MELE

0 3025

LOCUITORI

0 3

SATE

0 2815

HA

Sari la conținut